achange.blogg.se

En dag fick jag inte längre tillgång till preventivmedel pga att jag va för överviktig och riskerade blodpoppar med mera. Detta va i November 2010. Jag fick preventivmedel i 1 år hade jag inte gått ner något i vikt då så skulle hon inte skriva ut något mer. De va mitt wake up call. Kärringen skulle få se! Maj 2011 gick jag med i något som skulle förändra mitt liv för alltid, vikt väktarna. Det här är min resa mot ett hälsosammare och gladare liv, med god mat och till sist ett möte med barnmorskan.

Aktiva val

Publicerad 2013-04-18 21:27:42 i Allmänt,

Som jag tidigare skrivit så har vi alla våra egna problem, det kan vara att vi har problem att hålla tiden, problem med alkoholen, allergier, vikt problem dessa problem är problem man inte kan rå för. Jag kan inte rå för att jag lättare än andra bara stoppar i mig den där bullen utan problem, precis som den som har svårt att hålla tiden inser att tiden bara försvinner, vi kan inte råför detta.
Men vi kan försöka och bli bättre att kontrollera de, göra medvetna aktiva val.
 
Jag va på möte i onsdags på vikt väktarna då vi pratade om att bli söt sugen på kvällen, vad detta beror på och hur vi agerar. Jag hade en sån kväll i tisdags. Panik! Åt några hårda mackor hemma hos Thomas mamma med kantareller på och efter de blev jag så godissugen och pga de suget jätte sur och grinig. Åkte hem till Thomas och visste att i skåpet hemma hos honom hade jag en vikt väktar bar med nötter och youghurt. In tog inte ens av mig skorna och tröck i mig den där baren och sötsuget var stillat men inte borta, men hur kändes det efter åt? Jag berättade detta på mötet och min coatch tyckte ändå att jag vart duktig. De kunde lika gärna ha åkt ner ett hekto lösgodis för 16 pro points ist för den här baren för 2 där gjorde jag ett omedvetet aktivt val, jag tod en godis bit jag visste vad pro pointsvärdet var och hade där med kontroll.
Men hur gör vi i sådana tillfällen för att återfå kontrollen.
Planera - ha alternativ hemma ex frukt, keso, ägg eller som i mitt fall godis men bättre val av godis. Efter mötet i onsdags så köpte jag med mig godis och chips från viktväktarna för 150 kr, ett aktivt val där. Helgen kommer och jag kan göra mina aktiva val med bättre alternativ ist för att stå där framför chips hyllan på ica och fundera på vad jag ska ta.
I sådana situationer när jag är sugen och inte vill "slösa" points på chips eller annat slutar det oftast med att jag tok sur går ut ur ica affären och sätter mig i bilen och så fortsätter kvällen. Kommer hem och är sur för att jag inte köpte något och när väl affären stängt sitter jag där utan fredags mys för det va inte värt de, sur. Men då har jag mina chips för 2 pro points att ta till de kan de faktiskt vara värt ist för 4 pro points för vanliga chips och av de vanliga blir dessutom mer känslan större och kraftigare. Jag har min lilla påse från vikt väktarna på 30g och när den är slut ... då är det slut. Inte den 200g påsen som ALDRIG tar slut.
 
Jag har funderat länge på varför jag blir så söt sugen på kvällarna. Men har kommit på vad jag gör för fel.
En fredag kan se ut såhär för mig.
Kommer till jobbet 7.30 frukost 8.00 dår jag väljer att endast äta gröt och ingen stöd smörgås för att orka med fram till lunch, fredags fika vilket jag vill ha då är jag säkerligen uppe i 10 pro points. 11.30 Snålar in på lunchen och tar endast en potatis vilket i vanliga fall brukar vara 2 samma med grytan som är till tar ytterst lite.
Mellanmål 14.30 jätte hungrig för att jag snålat in på lunchen. På fredagar är det oftast mjuk smörgås med olika pålägg ägg exempelvis. Mellanmålet resulterar i 2 mjuka mackor med ägg på. Slutar 16.00. Hem packa och åker till Thomas där det vankas middag fläskfilen gräddsås och potatis gratäng. Äter lite för att "spara" pro points till till en eventuell dipp till kvällen.
20.00 Sitter Lina Zetterström där och har ätit upp dippen själv med tillhörande grönsker som jag och Thomas egentligen skulle ha delat på, plus att jag "smakat" av Thomas chips oh dom pointser märker jag inte av för jag "smakade" ju bara.
Jag summerar - Frukost och fredagsfika = 10
                          Lunch =5
                          Mellanmål = 10
                          Middag = 12
                          Fredagsmys = 14
                          51 pro points ... va de värt de? Vad gick fel?
På frukosten skulle jag inte ha ändrat något för den stödsmörgåsen kan jag byta ut mot en banan tillsammans med förmiddagsfikan som i det här fallet blev en bit sockerkaka också.
Lunchen skulle jag ha ätit mer normalt tagit 2 potatisar som vanlig och haft på en normal portion av grytan kanske silat bort lite mer sås än vanligt men så jag blir mätt och stöttat upp emd frukt på lunch rasten.
Då hade jag förmodligen nöjt mig med en kopp te en banan och en hård smörgås på mellanmålet.
Middagen hade jag kunnat valt mer kött för de mättar och tagit lite mindre potatisgratäng och skuppat såsen stöttat upp med grönsaker.
På så sätt hade jag fortfrande varit nöjd och mätt tills fredags myset och på så sätt inte ätit så mycket på kvällen.  
Jag räkna om min nya fredag.
Frukost och fredagsfika = 10
Lunch = 8
Mellanmål = 4
Middag = 10
Fredagsmys = 7
39 pro points ist för 51 godkänt? De tycker jag. I min första fredag hade jag kunnat göra fler aktiva val, men min kropp fokuserar just då på att den är hungrig och jag gör inte mina annars aktiva val i affären. I vanliga fall hade jag bett Thomas att köpa dill eller grill chips för de tycker jag inte om och behöve inte ägna mig åt att "smaka"
Jag hade valt 5% cream fraiche ist för gräddfil till dippen. Om jag inte hade varit så sugen och små hungrig för att jag "snålat" in under dagen så hade jag förmodligen lyft på rumpan och hämtat en vikt väktar påse med chips ur bilen och på så sätt tjänat in 6 pro points.
 
Så de jag har lärt mig är att inte snåla under dagen. Följ din normala plan, min som är 3-5 pro points för frukosten 8-10 för lunchen och 8-10 för middagen då håller jag mig innom min dagliga pro points mängd och behöver inte ta av vecko bonusen.
 
Aktiva val!
Nästa inlägg tänkte jag kika upp detta med 30% mindre fett, light choklad är det verkligen bättre val än vanlig hederlig choklad eller vanliga chips? Hur stor är skillnaden?
 
Till dess do a change! / Lina
 
 

Hur mycket "kostar" det egentligen?

Publicerad 2013-04-05 18:15:11 i Allmänt,

Påsken gick bra. Hur gick den för er? Jag gick ner 0.5kg vilket är mycket väl godkänt. Jag hade som strategi att äta de jag annars inte äter bla lax med god gräddig sås och chokladtårta. Vi hade ägg halvor, lax köttbullar, omelett, jansson, lax, skinka, potatis och en stor sallad på vårat påskbord. De jag inte åt va jansson och vanlig potatis annars åt jag lite av varje. Efterrätten hade jag gjort själv så jag visste exakt hur mycket pro points det va i den, en bit 15 pro points och jag får äta 26 om dagen. Men jag tog en halv bit och fyllde ut med frukt sallad och vaniljvisp och jag blev nöjd.
 
Under hela min viktresa har ordet nöjd haft betydelse, är man inte nöjd så vad är det för vits att äta då? Nu i påskas skulle jag inte vart nöjd med att ha ätit min fruktsallad och struntat i den grymt goda tårtan för jag vet hur den smakar....finns inget godare för oss chokladälskare. Recept finns längre ner... å ni det är INTE något vikt väktar recept.
 
Som jag skrev ovan så får jag äta 26 pro points om dagen vilket är 9 kycklingfiler om dagen om jag nu bara skulle vilja äta kycklingfile. Jag skulle också kunna välja bara choklad vilket då är 1 och 2/3 marabou chokladkakor, men hur mätt blir man på de? Hur nöjd känner jag mig efteråt?
På senaste tiden har jag också känt att det inte är värt pro points värdet att dricka alkohol. Ett glas vin är 5 pro point (2dl) i mitt fall vill jag dricka iallafall 4 glas för att överhuvudtaget känna någon skillnad (om det nu är det man är ute efter) vilket blir 20 pro ponits. Utöver mina 26 så har jag 49 vecko bonus points som jag får göra av med eller strunta i. Jag får lägga dom på mat, godis, dricka ja vad jag nu vill. Vilket nu alkoholan blir det innebär att om jag ska dricka vin en kväll och bli något berusad så lär jag räkna bort 20 från mina 49 vilket blir 29 kvar för 29pro points får man inte mycket godsaker eller liknande och i veckorna kanske man vill unna sig något i mat väg också, ibland orkar man inte laga mat från grunden utan det blir köp köttbullar, pyttipanna eller korv då går det åt points. Jag menar 4 falukorvskivor får man lätt i sig de är 7 pro points! Till de har man säkerligen potatismos eller potatis ketchup och senap kanske någon dressing, de skulle utan tvekan kunna landa på  14 pro points vilket är mer än halva mitt dags intag. Är det värt det för att äta korv? Men ibland blir det så, vid sådana tillfällen är veckobonusen bra att ha, oförberädda hädelser, möten, främmande.
Så jag dricker ytterst sällan och jag dricker häller inte bara ett glas vin en fredagkväll för 5 points för att det är gott, ska jag dricka vill jag ha effekten är jag knäpp? Om ni tycker att jag är knäpp kan ni lika gärna dricka alkoholfritt.
En fredag kväll tycker jag det är mer lyxigare att sitta med mitt pepsi max glas men en fläskfile klyftpotatis och beaneasås vilket i det här fallet blir 14, för beaneasås är inte "billigt". Sen blir det säkerligen en efterrätt typ kladdkaka de värderar jag högre just nu än att smutta på ett glas vin en öl eller en drink.
 
En dag kan se ut som följande för mig om jag håller mig inom budgeten
Frukost: En portion rågflingegröt med fruktsallad -3 pro points, 23 kvar
Mellanmål: Banan och äpple (gratis)
Lunch Chili con carne 9 pro points, 14 kvar
Mellanmål: Banan, en hård smörgås med mjukost och paprika 12 kvar
Middag: Fläskfile, kycklingfile klyftpotatis, en sås på cream frache vitlök salt och peppar 10, 2 kvar
Mellanmål: Mototstavar med någon liten dipp ex kalla såsen som blev kvar från middagen.
 
Prova att äta de på en dag är du inte mätt?  Men när man går ner i vikt ska man väl vara hungrig? Nej inte med vikt väktarna
 
Chokladtårtan då håll i er!
250g 70%mörk choklad
250g socker
250g smör
5 ägg
ströbröd att smöra formen.
170grader i 20-30 min
 
Smält smö socker och choklad häll i ägg gulorna.
Vispa vitorna hårt.
Blanda samman allt.
Smöra och bröa formen.
Dela upp smeten i 2 delar, grädda den ena i den bröade formen.
När den gräddade delen är klar låt den svalna, häll sedan på den andra delen sme och in i frysen tills den är fryst.
Servera med vaniljvisp eller grädde och hallon.
Mums! 15 Pro points per bit på en 8 portions form SHIT! Men gott!
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela