achange.blogg.se

En dag fick jag inte längre tillgång till preventivmedel pga att jag va för överviktig och riskerade blodpoppar med mera. Detta va i November 2010. Jag fick preventivmedel i 1 år hade jag inte gått ner något i vikt då så skulle hon inte skriva ut något mer. De va mitt wake up call. Kärringen skulle få se! Maj 2011 gick jag med i något som skulle förändra mitt liv för alltid, vikt väktarna. Det här är min resa mot ett hälsosammare och gladare liv, med god mat och till sist ett möte med barnmorskan.

Matsäckar

Publicerad 2013-03-29 09:00:27 i Allmänt,

I måndags gick jag ner 0.5 kg undrar vad vågen visar efter påsk?
 
Under min viktnedgång har matsäckar varit en stor fråga, vad ska jag ta med mig på tävlingar? De är enklare att ställa sig i korv kön och köpa sig en kexchoklad eller läsk än att ta med sig eget. Men jag har kommit på att om jag inte tar med eget får jag mer att planera och fundera inför kvällen då jag säkerligen vill ha god mat eller något gott till tvn. Så jag upptäckte ganska snart att hamburgare korv och kexchoklad inte fungerade.
Det är inte det lättaste att hitta på något som passar vid utflykter i mitt fall tävlingar, något som inte blir enformigt men här kommer att antal tips som kan vara knäppa en del kanske geniala.
 
De första tipset är pasta sallad passar på de varma sommar månaderna, är man en person som inte fryser så funkar det även på vintern men jag är en frusen person och behöver ha i mig något varmt om man ska stå ute en hel dag.
I min pasta sallad har jag champinjoner, tomat, sallad, gurka, kyckling, skinka eller fläskfile bitar från dagen innan, de man har, sen kokar jag makaroner och blandar. Jag har i lite olja för att de inte ska klumpa ihop sig och sen har jag på italiensk salladskrydda kanon gott! Om jag kör mättande dag så har jag även i en majs papika och ärtblandning som finns i frysdisken. Ägg och tonfisk sallad är inte häller så dumt.
Sen brukar jag göra en dressing på mini cream fraiche, lite sweet chilisås vitlök salt och peppar, eller cream fraiche och vanlig felix chilisås.
 
När det inte är risk för brand i depån tar vi med oss egen korv med bröd och grillar, då väljer jag antingen viktväktarnas egna grill korv eller deras middagskorv så tar jag med annan korv till övriga som ska ha. Till de har jag vanligt korvbröd eller en termos med hett vatten och pulvermos och rör ihop de blir inte mycket pro points.
 
På senaste tiden har jag kommit på att ta med kalla makaroner som jag haft i lite lite olja bara så dom inte klumpar ihop. Sen kvällen innan värmer jag köttfärsås som jag gör själv och häller i de i en termos. På tävling häller jag den varma köttfärsåsen över de kalla makaronerna vilket blir ljummet och super gott.
Min köttfärsås har jag 10-5% nötfärs, lök chanpinjoner, köttbuljong krossade eller passerade tomater i det här fallet när såsen ska ner i termosen rekomenderar jag passerade tomater så det blir lite mera såsigt, morötter brukar jag också riva ner. Ibland har jag i en klick cream frachie i.
 
Jag brukar koka korv dagen innan lägga de i en termod med varmt vatten och ta med en påse pulvermos. De vattnet du kokat korven i kan du använda för att blanda ihop ditt mos. Kryddar du vattnet extra när du kokar korven ex med lagerblad och kryddpeppar så blir moset något smakrikare.
 
Sen är mellanmål a och o för mig har jag inte tillgång till frukt blir jag tjurig och grinig, så jag har oftast med mig en halv ica kasse med äpplen bananer vindruvor ja vad jag kommer åt. För på bilsporttävlingar finns inte mycket frukt att tillgå.
 
När det kommer till godis på tävlingar så har det inte riktigt varit ett problem för mig om det nu inte är på en festival där det är godisbås och snabbmatsställen så långt ögat når där kan nog ingen bara låta bli. Men jag köper hem viktväktarnas godis, där jag vet exakta rpopoints mängden som jag dessutom vet är ok att äta de drar inte iväg i pointsen utan jag kan vara nöjd med 2 barer för 4 points ist för en chokladkaka 100g för 16. Undra vilken man känner sig mest nöjd efter att ha ätit upp.
 
Ja hörrni de eftersöktes fler före och efter bilder och jag tror jag ska sätta mig ner vid pappas dator och kolla igenom bilarkivet, har ni några bilder på mig där ute klasskompisar, folkrace kompisar?
November 2010
Hösten 2010
På den här bilden har jag storlek 48 på byxor idag har jag 38 så mycket har hänt.
Nästa inlägg kommer handla om hur det gick under påsken upp eller ner, mina framtida mål med viktminskningen. Jag kommer försöka fokusera på att ta lite bilder på hur jag ser ut idag och sen visa er mina mått jag hade en gång i tiden gentemot vad jag har idag. Sen tänkte jag ta upp lite exempel på hur mycket pro points vissa saker verkligen är och förklara det för er som inte är viktväktare. En 100g chokladkaka är 16 vad får man för 16 pro point om man skulle ta mat istället?
 
Till dess do a change, och glad påsk!
 
 
 
 
 
 
 

Hälsorekomendationer

Publicerad 2013-03-25 10:37:55 i Allmänt,

När jag började på viktväktarna fick jag tilldelat mig 33 dagliga pro points som ska gå till mat. Vill jag ha godis glass alkohol utöver de får jag använda min vecko bonus som ligger på 49 pro points. Veckobonusen får jag använda när jag vill, några om dagen allt på en dag hur jag vill på vad jag vill även mat vill jag äta pizza en dag så tar jag några av de dagliga och lägger till från veckobonusen. Jag behöver häller inte äta upp vecko bonusen om jag inte vill, men de dagliga måste jag äta upp. Idag äter jag 26 dagliga vilket är tuft de är 7 pro pints mindre än när jag började. Hela frukosten från förr är egentligen borta men de funkar, nu mera får jag ta av veckobonusen för att täcka upp maten jag äter varje dag vissa dagar men det gäller att planera och nu måste jag planera min dag väldigt noga. Hur jag än gör med vecko bonusen är jag garanterad att gå ner i vikt.
 
Efter ett tag hos vikt väktarna började det gå trögt, jag gick inte ner i vikt och jag förstod inte vad jag gjorde för fel. Hanna och jag började se efter hur det låg till med hälsorekomendationerna. Med hälsorekomendationer menas att man ska dricka 1.5-2liter vatten om dagen vilket motsvara 8 glas vatten/dryck, 2-3 portioner mejeri ex en tallrik youghurt, en sås på cream fraiche till maten, 2 ost skivor, 6-8 portioner frukt och grönt en portion är en näve grönsaker eller frukt, och 2 portioner fett vilket innebär 1 portion är 1 tsk olja, 2 tsk lätta exvis. 
Vi kom fram till att jag inte följde någon av dessa förutom frukt och grönt. Så jag gick hem och började skriva ner och jobba på att få i mig tillräckligt av varje. De va tungt och det är tungt än idag. Vattnet är framför allt svårt, jag vet inte varför men att ens komma ihåg att dricka. Där är vi så olika "det är väl bara å dricka vatten" kommer nog någa tänka men de är inte så lätt när vanan inte funnit. Sen har jag svårt för att dricka när jag inte är törstig.  Mejerier och fett va också svårt genom att dessa två "kostar" "onödiga" pro points här tyckte jag att mejeri va lättare att få i mig än fett. 
När jag finslipat på detta i 2 veckor så blev det resultat och idag har jag fortfarande svårt med vattnet och fettet men det fungerar. Så när du står still i din viktminskning fundera över dessa. Till rekomendationerna hör också 15-30 minuters motion om dagen. Detta kan du slå ihop till exvis 3 ggr på gymmet varav 1 timme per gång eller liknande du kanske spelar innebandy, zumba, gymnastik fotboll X antal gånger i veckan. 
 
Hälsorekomendationerna mejeri, fett, frukt och grönt, vatten.
 
Har du inte fått i dig tillräckligt med frukt och grönt på dagen gör en fruktsallad till kvällen, gott att mumsa på framför tv istället för något annat som ex kakor godis läsk. Om du nu även missat mejeri så lägg till en klick keso eller kvarg med lite kanel på kanon gott!
 
Hörrni nu stundar påsken. Jag har själv inget problem med högtider har jag märkt för ofta efter påsk jul och nyår så går jag inte upp i vikt men jag ska ge er lite tips som kanske kan vara till hjälp. Min vikt uppgång är vid midsommar, då det både är god mat och god dryck där kanske ni har några tips åt mig? Förra året fick jag som tips att bli gravid för då motstår man alkohol jaja men allt annat man kanske blir sugen på då? så nja inte det bästa tipset :)
 
För er viktväktare finns det ju mycket allternativ av godis till påskägget de där tror jag ni kan. Jag köpte upp mitt lager idag, blev 140kr godis och popkorn. Men ni andra då som inte räknar pro point, ni kan ju naturligtvis välja viktväktargodis ist för vanligt för det är mindre kalorier i de än vanligt så där kan ni ha en vinnst. Men annars ha godis förbud över påsken? Slå vad med kompisen eller sambon? Den här påsken har vi ett godis förbud det gör det enklare att hålla det än att jag själv ska sitta i soffan hemma och titta på medan Thomas äter upp sitt godis. Be om en peng i ägget ist för godis, kanske ett klädplagg strumpor? Inte de roligaste kanske men allt för att hålla sig ifrån godiset. Gör ett läckert fruktfat med allt gott du kan tänka dig, plommon, melon, kiwi, banan endast fantasin sätter gränserna.
 
Maten då. Ja Omeletter är det mycket av på ett påskbord samma med sill och fisk. Som jag tidigare sagt så äter jag inte lax för att jag inte tycker att det är värt de, men just i påsk kanske det är svårt för vissa. Men ät av de och mindre av de du äter annars till vardags. Jag kan mycket väl tänka mig att ta en gravad laxskiva i påsk men väljer då bort potatis... hur ofta äter jag inte potatis? Den kan jag gott och väl vara utan. 
 
Omeletter... om ni har knytis och du tycker om omelett gör din egna men gör fyllningen med räkor och lätt mjölk ist för grädde, eller varför inte prova milda 4% den är helt ok och i det här fallet är kryddningen nyckeln, vitpeppar salt och dill mums!
 
Vi lägger ofta upp ägghalvor med majonäs och kaviar. Kaviar hatar jag så det blir enkelt, majonäs är gott men varför inte göra ägghalvor med en räka och en dillvippa? eller med en röra med cream fraiche 15% räkor dill salt och peppar och ev lite rom i det är kanon gott och inte lika pro points rikt som majonäs. Om man vill följa mättande dag så kan man välja att göra en röra på kvarg dill och räkor och lägga på äggen "gratis" tills du är mätt. Tycker man nu om majonäs men välj den fett fria då? 
I år ska jag göra ett serveringsfat med rostbiff skinka kalkon och sedan en god röra till den har jag inte finula ut än förslag? Detta fat kan du då också räkna in i din mättande dag. 
 
Ja vi får se hur påsken slutar, bilder kommer och resultatet - hur gick det på vågen?
 
Nästa inlägg kommer att handla om matsäckar att ha med ute, för er som har mcyket sportaktiviteter på helgerna ex. 
Sen vill jag tacka er för att ni läser och ger kommentarer de värmer och ni får gärna komma med egna tips, eller förslag på ämnen på inlägg som ni skulle vilja ha tips på.
 
Tills dess Do a change! Lina
 
 

Viktminskning. Träning.

Publicerad 2013-03-24 07:11:00 i Allmänt,

Min överskrift... lägg några sekunder på den och fundera.
2 ord 2 olika innebörd och inte i samma mening men något som sammarbetar bra.
 
När du ska gå ner i vikt ska du göra klart för dig själv att 30% breror på träning 70% av omlagd kost så de som säger att gymma 3 ggr i veckan så går du ner i vikt jag lovar du kommer bli så besviken. Du gör inte de, om du nu inte redan har koll på din mat och har hållt vikten länge klart träning fungerar då. Har du av någon anledning gått upp i vikt är det för att du helt enkelt äter för mycket de behöver häller inte vara för att du äter fel saker utan för mycket.
 
Mitt andra möte hos viktväktarna trodde jag inte mina ögon när jag ställde mig på vågen -1.5kg på en vecka. Jag hade inte rört mig ett dugg mer än vanligt, vilket inte va någonting. Jag gick ner i vikt ändå, vecka 3 gick jag ner
- 2.2kg. Jag hade fått kontroll på vad jag åt när jag åt och hur mycket jag åt. Förr kunde jag äta en portion sedan ta en till på de för att de va gott utan att ens reflektera över det, att skriva upp vad man äter under en dag är otroligt bra. Sedan ett annat enkelt tips i att inte äta för mycket är att låta kastrullerna med mat stå kvar på spisen, automatisk tänker du efter om du verkligen är mer hungrig eller inte och hjärnan tycker också att de är jobbigt att gå ända till spisen för att hämta mer mat.
Äter du framför tvn? Prova att ät vid köksbordet eller iallafall inte vid tvn eller datorn. Jag har provat detta och jag blir mer mätt på mindre när jag äter vid köksbordet, för jag sitter sedan inte tillbaka lutad och små äter utan känner efter om jag behöver mer. Plockar av diskar och går sedan och tittar på tv.  
 
Jag ser även en skillnad på sidor där folk efter nyår bestämt sina nyårslöften, det är mycket jag ska sluta röka och jag ska gå ner i vikt och direkt efter nyår så köper många sina gymkort. Gymmar i någon månad och inser att de händer ju inget, lessnar och lägger skorna på hyllan.
 
Jag kanske ska tillägga att jag inte är emot träning men jag tycker och vet att blanda både träning och viktnedgång i börja blir ingen bra kombination. Vänta med motionen och träningen tills du gått ner några kg, köp sedan några snygga träningskläder och ett par riktigt sköna skor och träna, men lagom.
När jag började min viktminskning var det en otrolig omställning för kroppen, det kom ovanliga saker som den inte va van vid. I stället för coca cola drack jag light och ist för chips och dipp åt jag dipp och grönsaker bara de gör att kroppen ställs inför en otrolig förändrig. Den är van vid att nästan att som kommer ner är lätt smält sedan kommer det morötter brokooli, ja något med riktigt motstånd. Det är mycket omställningar som det redan är i början.
Nu efter ca 2 år med viktväktarna har jag som vana att gå 30 minuter om dagen gör jag inte de så försöker jag att gå iallafall 15 minuter, 15 minuter finns det alltid tid och ork till även om det är 20 minusgrader och snålblåst.
Ta dom 15 minuterna och unna dig själv dom.
 
Träning och mat ser jag olika på.
Du kan äta mat i olika syften olivolja är nyttigt fett för kroppen men en tesked olja och en tesked margarin innehåller samma pro points mängd, vad de olika fetterna sedan gör med kroppen vet inte jag. Men jag stöter på så många människor som äter musli, olivolja, avokado, lax ja dom äter så nyttigt och träna men förstår inte varför dom inte går ner i vikt. Jag kan säga ärligt att jag äter inte lax längre för det är för fet fisk så jag tycker inte att det är värt att äta den helt enkelt. Men det är ju nyttigt kommer många att säga, ja det är nyttigt fett i lax de säger jag inget om men äter du lax för att det är nyttigt eller för att gå ner i vikt? Det är ändå en fet lax, och fett som fett nyttigt eller onyttigt.  Äter du olivolja för att de är nyttigt eller för att gå ner i vikt. Man måste skilja på vad man äter i vilket syfte. Nyttighets syfte för att ta hand om kroppen eller i viktminskningssyfte eller äter man något för att bygga muskler?
 
Fun light och light produkter kanske inte är så bra för kroppen men det är under en tid i mitt liv som jag väljer att dricka och äta dessa produkter för att underlätta mitt socker sug och för att underlätta min jakt på pro points. De flesta lightläsker och light safter "kostar" inget att dricka jag kan dricka 2 liter pepsi max utan att bry mig, vad det sedan gör med kroppen det vet inte jag och just nu bryr jag mig inte. Jag tror även på att ta tag i ett problem i taget jag kan inte lösa världsfreden samtidigt som jag vill köra folkrace och måste jobba och samtidigt gå ner i vikt och hålla koll på vad alla e ämnen gör med min kropp, nej en sak i taget nu går jag ner i vikt sen löser jag det andra sedan.
Kan ett glas lightläsk lindra mitt sötsug för en kväll är jag glad, istället för att äta en 200g choklad kaka på en kväll och räkna av 30 pro points av min vecko bonus och efter de känna mig värdelös.
 
Så snälla ni ska ni börja en viktminskning
1 Skriv upp vad ni äter hur mycket. Ni kommer garanterat se vad som är problemet, kakor godis för mycket mat, grädde...
2 Motionera lagom, börja med 15 minuter om dagen och öka sedan när du känner att jo men 20 minuter om dagen har jag tis odh ork till, ärligt talat så säger tillochmed Blossom det hon toktränaren som tränar typ 7 timmar om dagen nej men ni vet säkerligen vem jag menar.
3 Ställ inte så höga krav på dig själv.
 
Det där med höga krav på er själva. Nu betyder det inte för att ni börjar skriva upp vad ni äter varje dag och gå 15 minuter om dagen att ni går ner i vikt de kanske behövs mer än så ni kanske behöver mer koll genom att räkna kalorier eller pro points.
Sen betyder det häller inte att gör ni dessa 2 att ni kommer gå ner 30kg på en vecka, det kan ni eliminera från eran hjärna på en gång det går inte. Sätt ett litet mål först, att du ska gå ner 0.3kg de låter inte mycket men det är 3 hekto på 10kg. En sak i taget sätt upp del mål och ge inte upp det är många gånger jag står där en måndag morgon framför Hanna när jag festat ätit kebab och kexchoklad och har gått upp kg, hekton ja vad det nu är men man behöver den där kicken att nu jävlar tar jag igen detta till nästa vecka. Sen har jag gått upp utan att ens veta varför är det också nyttigt att ha skrivit upp och titta tillbaka, vad gick fel? 
Små små mål så blir du nöjd och får motivation att fortsätta.
 
Jag har också lärt mig att hälsorekomendationerna också har betydelse i viktminskningen, vilket innebär vatten frukt och grönt mjölk fett de kommer upp i nästa inlägg.
 
Fram till dess Do a Change! Lina
 Jag och mamma när jag va liten, undra om mitt choklad"boroende" började här :)
6 Juni 2011 sommar sol och bad och mycket rundare.
 
 
 

Vad är acceptabelt ?

Publicerad 2013-03-21 20:03:45 i Allmänt,

Varför är vissa saker mer acceptabla än andra, varför står andra och trugar mig att "ta en bulle" "ska du inte ha en kaka" medan min mamma som är rökare inte fråga mig om jag vill ha en cigarett varje gång hon tänder sin. 
 
Ja varför är det så? Det är på något vis mer accpetabelt att truga med mat och fika bröd än med exvis cigaretter och alkohol. Många gånger när jag vart bortbjuden på födelsedagsfiranden eller ja bortbjuden till folk så är det de där med maten och trugandet. Maten ställs fram och man tar för sig en gång, känner sig nöjd och många av oss är så att vi kanske inte äter så mycket mat för att orka lite dessert också. När man ätit upp sin portion så är det dom där "jävlarna" som inte ens tänker på det utan bara säger "ska du inte ta lite till" och har till råga på de ursäkter "de blir så mycket rester över". förr hade jag utan tvekan tagit en portion till för att de är gott. Idag tar jag inte en portion till för jag är ju MÄTT! 
 
Tillbaka till förr, då jag hade tagit en portion till och istället för mätt blivit proppmätt. Efter de dessert och rullat hem illamående och inte gjort mer den kvällen/dagen jo kanske ätit lite chips och dipp. Samma sak det där med desserten hörrni. Det ställs fram kakfat och tårta kaffe och te. Idag tar jag min kopp te och är nöjd (om jag inte bestämt mig för att ta en tårtbit, för det är ju den där chokladtårtat som jag ÄLSKAR men då har jag bestämt mig) en även om jag inte tar någonting eller om jag tar min tårtbit och är nöjd med EN tårtbit så ska det trugas. 
Om jag inte tar någonting hör man" ska du inte ha någonting du?"
Ehh nej jag har mitt te tack.
"Men de blir väl lite tråkigt"
Nej, då jag är nöjd så.
"Men en kaka då?"
Det slutar ju oftast med att man sitter där med en tårtbit eller bulle i handen trots att jag hade bestämt mig för att jag inte ville ha något. 
Tar jag en bit tårta så kommer oftast följfrågan"ska du inte ha en bit till?" eller "ska du inte smaka kakan också?" OCKSÅ?! Räcker det inte med en tårtbit?
 
Jaja det där trugandet kan man dra hur långt som helst sen beror trugandet på vilka man umgås med, min mormor är otroligt trugande och nöjer sig inte med att jag tar en kopp te och samtalar med sällskapet. De ska helst vara både kakor och tårta. För innerst inne tror jag att om jag tar både kaka och tårta pga att hon trugat mig och hon väljer endast kaka så känner hon sig duktigare än mig och lägger det till sin egen självkänsla. 
Medan min mamma vet idag att säger jag nej så är det nej. 
 
Jag vill också inflika detta med manligt och kvinnligt i det här med trugandet, vi backar bandet och iscen sätter mig som man istället för kvinna. 
Om en man säger nej till en bit tårta så är det helt plötsligt mer acceptabelt då går tårtan vidare till nästa person utan förfrågan ens. Varför då? Jag har inget svar men de har jag reflekterat över många gånger och det gör mig så arg och irriterad. Detta är framför allt om en kvinna bjuder. Kvinnor trugar kvinnor medan män som bjuder ofta bara accepterar ett nej. 
 
Som många av er vet så kör jag folkrace vilket är en mans dominerad bilsport, jag trivs kanon. Inga kärrigar som är griniga utan raka puckar.
Min pappa är närtan alltid med mig oavsett om jag tävlar eller är funktionär och hjälper till på tävlingar han tycker om att se mig lyckas.
Jag har jämt mat med mig för att undvika, hamburgare och korv med bröd på en tävling. Korv med bröd innebär 7 pro points och som jag äter i dag 26 dagliga innebär det att jag har 19 kvar till frukost och middag. Ja de kan väl vara ok men stopp, bli man mätt på bara EN korv med bröd? Nja 2 blir man väl något mätt på iallafall så automatisk blir korv med bröd och hamburgare borträknat för mig, det är häller inget ekonomiskt val när vi är ute på tävlingar drygt 40 helger av 52 på ett år.
När pappa och Thomas tar fram sina ljusa mackor med stekt ägg på så frågar pappa istället för att fråga "ska inte du ha av våra mackor" så frågar han snällt och intresserat "vad ska du äta?" Jag visar mina danska rågmackor med stekt ägg och skinka på och min smoothie på 3 dl lätt yoghurt 1/4 dl fun lightsaft 1 dl hallon och han blir inte ett dugg sugen MEN är intresserad. En liten tanke till er trugare där ute.
 
Alkohol då de är också en sån grej som är mer acceptabelt att säga nej till och automatiskt blir det inget trugande men varför...
"vill du ha ett glas vin?"
"Nej, tack"
varför fortsätter inte diskusionen... eller trugandet.
"Jo, klart du ska ha ett glas vin" slår upp ett glas vin och jag dricker upp det.
 
 
Nästa inlägg kommer att handla om träning, så ni träningsnarkomaner där ute kanske ska skippa att läsa de inlägget.
 
Ut och gör changes. Lina 
Ps bilder va eftersökta här kommer lite före och efter bilder på mig ds
Jag hösten 2009 104kg
Jag Augusti 2012 76kg
Jag okt 2012 72kg
 Jag i årskurs 8. Redan då något överviktig.
 
 

Tänkte rätt men fel

Publicerad 2013-03-21 11:42:57 i Allmänt,

Under mitt liv har jag bestämt mig flera gånger att gå ner i vikt och sprungit ut i spåret direkt kört slut på mig själv, hem och ätit "rätt" fullkornspasta, ägg, skinka ja allt man tror är rätt. Ju mer jag motionerade och tränade ju mer åt jag för jag trodde att man skulle göra så ju mer energi jag gör av med desto mer behöver jag få i mig för jag tränar ju. 
Jo då, de hände inte mycket på vågen och jag lessnade efter en vecka så där höll jag på. 
Jag gick ner i vikt rejält när jag gick i 6 klass, då svalt jag mig själv genom att bara äta sallad UTAN DRESSING, vilket inte höll i längden i 8an va jag över viktig igen. De jämnade ut sig genom att jag växte på längden och i gymnasiet hade jag en rellativt bra vikt. Då började jag med GI (inte äta kolhydrater pasta ris potatis bröd) och gick ner i vikt tills jag va nöjd...eller tills jag träffade min dåvarande pojkvän. Då blev det mys framför en film med chips och läsk sen gick det utför. Dom åt väldigt mycket grädde i maten den familjen, såser och mycket korv, där är också en bidragande orsak till min vikt uppgång jag fick dåliga vanor. Man äter ju de som ställs på bordet? Idag har jag lärt mig att om det ställs fram korvstroganoff och ris på bordet och sallad så tar jag mer än halva tallriken sallad ungefär 1 del ris och något mindre av korvstroganoffen på de sättet håller jag pro pointsen nere och blir ändå mätt tills jag kommer över något som är enligt min kost en frukt, extra grönsaker eller en grov smäörgås med skinka. I en korvstroganoff, som jag inte äter ofta längre 2 ggr om året kanske som förut va minst en gång i veckan. Jag hade valt ex en middagskorv med mindre fett halt och högre kötthalt, göra såsen på cream fraiche istället för grädde, och ja riset är det inget fel på men då var det portionsstorleken det va fel på de va inte 1 dl ris utan kanske 3 dl. Sen riva ner en morot och en lök i för att dels få i mer vitaminer och sedan "dryga" ut de för grönsaker är "gratis" med vikt väktarna vilket innebär att jag kan äta frukt och grönt och bli mätt utan att räkna en enda pro points. 
 
Såhär såg en dag ut utan problem, tårtan kanske byttes ut mot några fler mackor, kakor eller chips och dipp.
 
Som jag har nämnt förut så har chips och dipp varit en av mina laster. Förr kunde jag utan tvekan trycka i mig en påse chips och 2 olika dippsåser vilket är 6dl gräddfil och rellativt mycket socker i dipperna och ändå INTE VARA NÖJD! idag äter jag runt 4-6 dl chips och kanske 1 dl dipp när jag väl äter de. 
Jag har också lärt mig att vissa saker ska jag helt enkelt låta bli exvis chips och dipp för det där mer begäret tar aldrig slut, det är likadant med mackor framför allt ljust rostat bröd med mycket lätta på. För att undvika dessa "fällor" så köper jag inte hem ljustrost bröd inte chips häller om jag inte gjort beslutet INNAN jag går till affären och att alltid ställa sig frågan "vill jag verkligen ha chips idag"? Och inte stå där framför chips hyllan å bli så sugen så dreglet rinner. Känner ni igen er? De bli väldigt lätt så att chips påsen till slut bara ligger där på tv rums bordet när man kommer hem... konstigt. 
 
Ni får kalla mig knäpp med mina nya strategier för att undvika saker, tex chipsen. Jag går gärna omvägar för att slippa bli sugen på chips. På coop kan jag gå via frukten till mjölken (vilket är de basvaror jag oftast ska köpa) sedan välja korridoren rakt ner mot kassrona och inte förbi köttet, osten, chipsen och sedan brödet. Detta resulterar i att jag inte har tanken på chips när jag kliver in i affären och väljer en annan väg, då behöver inte de där sug efter chips känslorna uppkomma. Så när jag och mamma eller Thomas är och handlar eller någon annan för den delen så försvinner jag ofta, för jag ser en sak som jag verkligen inte bestämde mig för att köpa när jag gick till affären, då ska jag inte komma hem med den häller och väljer spontant en annan väg förbi blöjorna eller sådär.
Jag står ofta vid ex godiset och övertalar mig själv högt "är det värt de" svaret blir ofta "nej" och jag har den styrkan att gå där ifrån.
 
I alla år har jag hört från "smala" personer att jag har dålig karaktär. Men ni "smala" människor kan slänga er i väggen. Dålig karaktär innebär inte att jag är dålig på att säga nej till godsaker. Vi människor har en mekanism inne i hjärnan som är specifik för varje person vilket innebär att vi är mer eller mindre mottagna för sötsug. Jag kanske har ett enormt sötsug när någon sätter fram en bulle framför mig, medan andra hur enkelt som helst kan vifta bort den. Detta är fakta, så ni som säger att vi "tjockisar" har dålig karaktär - jag hoppas någon någon gång slår till denne på käften.
Det där med att trycka ner andra människor eller som ni "smala" kanske ser det som "jag hjälper ju dig" Hjälper smalisen mig genom att säga att "du har så otroligt dålig karaktär" när jag sitter där med min underbart goda bulle i minnen gjord på riktigt smör. Jag får dåligt samvete och vill egentligen spotta ut den där jävla bullen, rakt i ansiktet på smalisen. Men ursäkta mig... jag är jag en egen människa med en egen kropp. JAG bestämmer själv i vilken sekund jag vill äta bullen eller inte, de innebär inte dålig karaktär. Vad gör smalisen när jag gått hem med dessa bullar som blir över? Kastar? Äter upp själv? Vem har dåkig karaktär egentligen?!
 
Jag har också märkt att det där omedvetna är mycket mer än jag trott.
En cheescake står hel på bordet, sällskapet börjar ta för sig och till slut är det en bit kvar... Min. Men jag ska vara "duktig" och tar bara halva. Äter upp den. Vi små pratar och sällskapet går hem. Formen är tom och jag diskar upp den och har i huvudet "va duktig jag va som bara åt en halv kakbit" Vi backar bandet!
Min. Men jag ska vara "duktig" och tar bara halva. Äter upp den. Vi små pratar och under tiden små äter jag upp den sista lilla biten som är kvar och genom att jag tar en liten bit i taget, sked för sked så reflekterar inte jag eller min hjärna över detta och när jag väl ska diska formen så... är den tom. Känner ni igen er? 
 
När jag gick med i viktväktarna så visste jag att detta är livslångt. Jag kommer att få räkna mina pro points och skriva upp vad jag äter i dl msk liter eller bitar för resten av mitt liv! Jag måste göra det för att mitt liv ska fungera, andra kanske måste skriva upp hur ofta dom går på toaletten, hålla koll på hur många cigaretter dom röker per dag, om dom druckit tillräckligt med vatten, många skriver också upp hur många repietitioner de gör på en maskin på gymmet - för att ha koll. Jag ser det häller inte som något problem att för varje sak jag äter skriva upp de på en bit papper räkna ut vad jag har kvar att konsumera under dagen hmm svårt? nej!
 
Just nu känner jag att jag skulle kunna skriva hela dagen, detta är min grej. Jag hoppas med denna blogg att ni kan bli inspirerade genom tips och recept jag lägger upp och att ni hittar eran viktminsknings metod eller eran metod att hålla vikten. Eller bara gotta er i hur idiotiska ideér och tankar som flyger genom mitt huvud, men det är jag och jag måste för att må bra. 
 
Nästa inlägg kommer att handla om varför vissa saker är mer acceptabla än andra, varför står andra och trugar mig att "ta en bulle" "ska du inte ha en kaka" medan min mamma som är rökare inte fråga mig om jag vill ha en cigarett varje gång och tänder sin. Hmm lite att fundera över, sedan det här manligt och kvinligt som är uppe på tapeten. 
 
Till dess, Do a change! Lina
 
 
 
 

En resa utan slut

Publicerad 2013-03-21 09:56:59 i Allmänt,

En dag fick jag inte längre tillgång till preventivmedel pga att jag va för överviktig och riskerade blodpoppar med mera. Detta va i November 2010. Jag fick preventivmedel i 1 år till, hade jag inte gått ner något i vikt då så skulle hon inte skriva ut något mer, om inte resultat visades. De va mitt wake up call. Kärringen skulle få se! Maj 2011 gick jag med i något som skulle förandra mitt liv för alltid, vikt väktarna. Det här är min resa mot ett hälsosammare och gladare liv, med god mat och till sist ett möte med barnmorskan.
 
 
En resa utan slut låter väldigt negativt, men det här med vikt minskning är en ständig resa... utan slut. Jag måste varje dag tänka och planera min mat och mina utflykter. Jag kan ibland inte göra spontana saker såsom fika på stan för att jag inte har budget som täcker de jag vill äta under fikan. Där kommer mina aktiva val in, måste man äta något för att tillbringa tid med någon? För det är väl det de handlar om? Ta en fika på stan och prata? Kan jag inte prata under tiden jag njuter av en kopp te som egentligen bara är.. varmt vatten? Hade en fika på stan varit för 3 år sedan hade det förmodligen både varit lunch som bestått av en bakad potatis någonslags röra med kött räkor eller kycklig och kanske petat i mig lite av salladen bredvid men efter det att jag ätit upp både brödet man får till, potatisen och röran efter de en godbit i form av wienerbröd eller liknande. 
Idag har jag helt andra erfarenheter, jag äter mat när jag är hungrig, frukt nät jag är sugen på någon form av mat men inte är hungrig. 
 
Min max vikt 2009 va 104kg... 104kg de är ju en hel karl! Den maxvikten höll i sig till runt hösten 2010 då jag började må dåligt pga ett dåligt förhållande. Vikten började sakta dala ner pga att jag valde träning framför hemmakvällar med den jag bodde med. Februari 2011 blev jag ensamboende i min fina lägenhet och då började min vikt verkligen dala neråt. Från Hösten 2010 till 30 Maj 2011 hade jag gått ner 13 kg och då... den 30 maj 2011 vägde jag in mig på vikt väktarna 91kg. Där börjar den verkliga utmaningen. Jag hade fortfarande problem med mitt ätande och jag kände att ett dåligt förhållande kan inte vara nyckeln till vikt nedgång. Så min kära vän Malin tog mig i handen och tog med mig till en underbar människa som har tagit hand om mig i vått och tort. 
 
I början hos viktväktarna tyckte jag att de kändes sekt liknande, idioter som sprang runt som yra höns köpte för små choklad barer och böcker och kok böcker... va ska man ha kokböcker till när det fanns chips och dipp det står ju på baksidan hur man rör ihop röran och mackor har dom helt tappat fattningen? Vad är det för fel på mackor?
Idag förstår jag.
 
Jag gick dit ställde mig på vågen fick mina dagliga pro points uträknade vilket va 33. Jag förstod ingenting. Sedan satt vi där på 30 minuters långt möte, ett möte som förändrade mitt sätt att tänka. Hanna förklarade att min frukost egentligen är halva mitt dags intag. Min frukost kunde bestå av 4 rostade ljusa mackor med kokt ägg ost och marmelad på och smör naturligtvis vilket resulterade i pro points värde - 18 vilket för mig idag är middag och frukost. 
 
Mackor chips och dipp är min bov i det hela. När jag hade ätit min middag blev jag ofta sugen på kvällen vilket resulterade i chips och dipp eller mackor med vitlökssmör på eller liknande. 
 
Thats my story... i den här bloggen kommer ni få följa mitt liv från hur det var genom tillbaka blickar och vilka utmaningar jag verkligen ställs för. Viktminskning är inte lätt, de va lättare att gå upp i vikt. Men det är roligare att gå ner i vikt. 
 
104 kg Lina Zetterström

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela