achange.blogg.se

En dag fick jag inte längre tillgång till preventivmedel pga att jag va för överviktig och riskerade blodpoppar med mera. Detta va i November 2010. Jag fick preventivmedel i 1 år hade jag inte gått ner något i vikt då så skulle hon inte skriva ut något mer. De va mitt wake up call. Kärringen skulle få se! Maj 2011 gick jag med i något som skulle förändra mitt liv för alltid, vikt väktarna. Det här är min resa mot ett hälsosammare och gladare liv, med god mat och till sist ett möte med barnmorskan.

Jämvikt-Forskning

Publicerad 2013-06-27 09:06:11 i Allmänt,

Hur gick eran midsommar? Min blev faktiskt godkänd, 0.5 + så jag är nöjd. Under midsommar åt jag 30 propoints. För en tid sen kom jag nef i den vikt jag och Hanna bestämde oss för att nu, nu räcker det. Vill jag gå ner mer kör vi igång i höst igen. Jämviktskursen stod framför mina fötter. En känsla av panik blandat med lättnad och ovishet. Jag har nu i 2 år kämpat för att gå ner i vikt, nu ska jag stå still på min vikt. Jag fick tilldelat ett nytt pro points värde, 32. Jämvikten är på 6 veckor de har varit 6 turbulenta veckor, usch. Jämvikt är ingen självklarhet. Det började med efter de 2 första veckorna så hade jag gått upp 1.3kg, jaha då börjar vi om på 26 igen för att gå ner de här 1.3kg. Sen dess har det sett ut sådär, så 0.5upp efter midsommar är verkligen godkänt. Nästa vecka vankas guldmedlemsskap. Får se vad det innebär för ny utmaning.
 
I övrigt så står viktväktarna för forskning. De utgår ifrån forskning. Nu såg jag att de skulle till Almedalen för att redovisa om sveriges farligaste och vanligaste folksjukdom, fetma. De vill bland annat ha viktväktarna på remiss, vad jag har förstått så går landstinget in och betalar medlemskapet hos viktväktarna. Jag tycker detta är jätte bra, varför börja med operation? Går ingenting annat så är naturligtvis en operation nödvändigt men man kan försöka med annat innan man opererar.
De skriver även och frågar om övervikt ska vara en klass fråga. Enligt forskning så har övervikt och socioekonomiska faktorer samband, vilket jag tycker rimmsr ganska naturligt. Det är billigare å köpa snabbmat än att göra mat från grunden själv. Får man inte normalt med pengar ifrån soc så förstår jag att pengarna hamnar på snabbmat. Får man dessutom så pass lite pengar så man aldrig kan värdesätta en helg då förstår jag verkligen att man tröstäter i en black and white från findus eller felix frysrätter.
 
Ja, nu vankas semester för många och de kan ställa tillmproblem i viktminskningen... eller? Varje år åker vi till motala på folkrace festival. Där finns många frestelser. Jag har inget riktigt bra tips för att hålla sig ifrån de där frestelserns. De jag brukar försöka göra är att gå omvägar, för att inte se eller lukta. Nu är lukten väldigt svår genom att den sprider sig i hela depån ibland ända ner på campingen som är 2 km bort. De är lukter av friterade pommes frites, munkar, kebab, korv, mjukglass, mängder av godisstånd. Men gå omvägar. Sen har jag kommit på att om man nu är så sugen på munkar så man inte kan låta bli, men köp en eller några och dela med någon så du iaf får smaka en liten bit. Eller är du en sån som inte ska ta första biten, håll i och låt inte hjärnan övervinna hjärtat.Jag bruksr ofta fråga min särbo om vi ska dela på en kebab tallrik eller en munk. Då har jag iaf smakat och känner mig lite nöjd.
 

Utekväll

Publicerad 2013-06-15 11:05:01 i Allmänt,

Igår blev det resturangbesök samt gott i glasen. Hur svårt är det egentligen att gå ut och äta? Som jag, går oftast till mc donald eller statoil om man kan kalla de för att äta ute. Men de blir ofta på dom ställena jag hamnar på, på helgen. Främst på förmiddagen då jag är på resande fot och vill ha frukost då blir det ofta en macka av något slag på statoil. Sen om jag är ute och gör ärenden blir det en lunch på mc donald och där ser jag inte så stora problem de mesta finns med i vv appen att kolla upp vad saker och ting "kostar". Även på mc donald kan man göra bra val, mc wrap grilled chicken med mini morötter och cola zero till funkar som lunch 9 pro points för de. Men när man som i det här fallet går till en "fin" resturang då kan de vara jätte svårt att genom en meny försöka göra sig en bild av vad maten "kostar"i points.
Igår var det mycket grillat på ala carte menyn samt en del fisk rätter. Jag tycker om fisk men när jag går ut vill jag gärna ha kött. På den här menyn va de lite luddigt om vad som ingick i "grilltallriken" tror de stod lamm kyckling fläskfilespett serveras med 3 röror och potatischips. Chips?  Bara där slog min mage runt och sa nej, jag vill inte äta mig mätt på chips. 3 röror, vad är dom baserade på? Majonäs? 
Hmm gick vidare i menyn.
Burgare 200g BBQ majonäs ägg bacon lökringar pommes frites och beasås. Men burgaren i sig skulle vara ett brs val, och pommes friten de får väl vara så då? En dag någon gång ibland dessutom behövde jag ibte äta upp slla pommes friten kunde langat över några till min kompis bredvid. Jaja men de var för mycket jag inte ville ha på den där tallriken, ägg och bacon ville jag välja bort BBQ majonäsen ville jag inte ha nja... å vill man vara krånglig i ett stort sällskap på fin resturang? Nja gick vidare i menyn, som jag skrev några fisk rätter men ähh de är jag inte så intresserad av. Oxfilemedaljonger och ryggbiff fanns på menyn sen längst ner stod de buffé. Vi gick och tittade på buffén och de jag såg va mycket grönssaker... kanon de tar vi. 
Såna tillfällen känner jag att en viktminskning är "lätt" när de finns ett enormt salladsbord att välja på. Men jag har upptäckt svårigheten och de är just buffé ... ät tills du spyr. Efter första tallriken va jag lagom mätt och eftersom vi va ett stort sällskap och alla valde olika började vi med buffén att äta först för den skulle dukas av vid 20.00 kl va 19.20. Så när vi ätit upp halva våran portion då kom resten av sällskapets mat in. Tills slut var min mat slut och för att sällskapsäta ville jag ha mer, då kände jag inte av att jag började bli mätt. Inte förrän andra portionen va nere i magen blev jag proppmätt ist. 
Så lite har jag lärt mig att buffé kan vara bra medan de kan vara döden, där måste man ha självdisiplin och verkligen stoppa när man är mätt. Sitta ner och känna efter. De dåliga jag gjorde med den här kvällen va att jag la in allt i appen men allt eftersom vinet tog över min hjärna så märkte jag inte att appen hade ställt in sig själv på lördag efter kl 24 så en del hamnade på lördagens budget vilket gjorde att de såg bättre ut än vad de va. Har nu räknat om och överslagit rejält och resultatet blev 3 kvar på veckobonusen kan bli en tuff helg. Då har jag inte räknat att jag kan äta upp mina intjänade points efter veckans motion men hoppar nog över de försöker leva efter den budget jag har. Veckans intjänade har blivit 5km joggning 4pro points, sen blev det två prommenad som intjänade 3 och igår blev det 1 intjänad efter allt spring och lek på jobbet.
 
Så till lunch idag blir det kycklingwok med sötsuryoughurt och till kvällen hoppas jag på grillat. Kör nog lite gi style idag utan kolhydrater så jag håller budgeten. 
 
Som den här bloggen börjar med så är ett möte med barnmorskan en skräck men det är nu bokat. Får se vad hon säger ang min viktminskning ochbhon sksndessutom få en skopa skit. Behöver man lägga fram det på de sättet hon gjorde? Uppdatering kommer ang de. 
 
Do a change! Lina
 
Gårdagens outfit blev svart kavaj, vit spetstopp blåa jeans och svarta skor. Nöjd.
 
 
 
 

Spontana helvetet - grilla

Publicerad 2013-06-12 09:47:01 i Allmänt,

Sommaren är här därmed den enkla maten, grillning picknick utflyckter "något lätt till middag" de där spontana kan lätt spåra ur.
För mig är något lätt till middag en tallrik fil, någon macka som lätt resulterar i flera mackor... jag är inte den som ställer mig vid spisen en varm sommar dag/kväll iallafall.
 
Mackor ja vad har ni på eran macka? Skinka, ost, brieost, salami, falukorv? Variationen är enorm och det kan göras enklare eller med komplicerat. 
Men vi säger 2 lingongrova (för de är väl "nyttigt"?) Med 4 skivor skinka och 4tsk lätta. Kanske en tallrik youghurt till de? Vaniljyoghurt?
Ja de slutar på 13 pro points för en "lätt" och enkel middag. Följd fråga hur länge är du mätt?
Ta i stället kycklingwok, kycklingfile, wokgrönsaker ris sötsursås och turkisk youghurt 3, 5% fett 
Detta slutar på 10 pro point vad blir du mest mätt på?
 
Ja detta spontana grillandet som för mig ofta förut blev ett helvete, för jag vill ju också grilla! 
Kommer hem från jobbet kl 16, grilla med kompisarna eller familjen. Iväg tilll ica potatissallad färdigkryddad karré någon körsbärstomat och beasås japp iväg.
Katastrof! Bara 1dl potatissallad är 7 pro point sen 1/2dl beasås som jag utan tvekan skulle kunna ha upp på tallriken, 7 pro point den med så bara potatissalladen och såsen blir mer än båda förgående förslag på "lätt" middag.
Vi gör om,  det där spontana är svårt att komma ifrån men vi kan göra det spontant utan ett helvete.
Vad sägs om att redan på onsdagen innan helgen göra en coleslaw på vitkål morot vitlök och lätt cream fraiche redo i en lagom stor burk att ta med, kan gott stå i kylen och bli godare till fredag eller lördagen.
Potatissallad - potatis dill gräslök kapris och en skvätt vinäger kan gott stå någon dag i kylen. Det gäller att planera. 
Byt ut karrén mot fläskfile, kyckling filé eller ytterfile där tjänar du in många poäng plus att du blir mer mätt på filé än på karrén. 
Sen den där ölen som ofta blir fler, ja men låt de bli så då? Men håll då koll på vad du stoppar i dig frammåt småtimmarna...chips nötter ett eller två glas vin? Hmm 
Men bara en sån där spontan grej, vem hinner till bolaget efter kl 16 om man nu ska träffa kompisarna säger kl17? Ölen kanske går att "glömma" hemma? Eller du kanske kör  il just den k ällen, undan flykterna är många om man nu ska kalla de undan flykter. Jag vill som oftast inte vara krånglig eller tråkig men jagvill ju gå ner i vikt så då har jag bestämt mig för stt jag får vara kråbglig, eller mer mån om vad jag stoppar i mig.
 
Ja den där beasåsen då finns det ensnågra alternativ? Jag ska försöka inspirera er.
Beasås på påse som du rör ut i vatten är desto bättre än en oljebaserad bea som du oftast hittar i kyldisken. 
Men en god vitlöksdressing på cream fraiche vitlök salt och peppar
Den ovanstående coleslaw blanda i vitkål och morot med cream fraiche votlök salt och peppar,
Cream fraiche hackad rödlök röd rom gräslök salt och peppar.
Turkisk yoghurt 3,5% sweet chilisås blandat möjligen lite salt och peppar men oftast  lir den bra som den är. 
 
Sen kom jag på det där enkla som jag brukar göra när vi ska ut på folkrace eller vet stt jag ska grilla när vi kommer hem. Redan dagen innan köpa en burk med färdig kokt potatis, tärna den lägg i ett folie paket med dill en tsk smör och knyt ihop ställ sedan paketet på grillen, de blir kanon gott. 
Om du tycker om fisk så varför inte samma men lägg en bit fisk under potatisen med dill tomat och citron. De kommer bli succé!  
 
Så det här spontana helvetet grilla kanske i framtiden bara kan bli spontan girlla? Enklare i allafall. Den där lätta middagen kanske inte blir så lätt genom bara mackor utan en bra förberedelse kanske inte är så dumt, eller ta fram lätt youghurt goda bär och EN råg macka till de blir du mätt på en längre stund.
 
Så ut och spontan grilla! Är det något ni har problem med som ni vill ha hjälp med? Skriv i kommentarer så kan vi bolla ideer?
Till dess do a change
 

Om jag slutar med...går jag ner i vikt.

Publicerad 2013-06-04 23:00:06 i Allmänt,

 
"Om jag slutar med godis, kaffebröd, chips, läsk, glass... ja de onyttiga så går jag nog ner i vikt"  Hur många gånger har du sagt de för dig själv? Jag har sagt det ett antal och följt mina egna restruktioner och blivit... besviken för det fungerar inte.
"Jag äter normala portioner av vanlig mat och tar inte en andra portion, då går jag nog ner i vikt" så även dessa restruktioner har jag följt och ändå besviken.
 
Varför?
 
När man gått upp i vikt har man intagit mer energi än vad man gör av med... enkelt du har ätit för mycket. Men hur gör man då när dessa två här ovan inte fungerar vad är det som inte fungerar? Även om du tar bort godsaker och ändå inte går ner i vikt... ja enkelt du äter för mycket.
 
De ovan kan kombineras och en viktminskning kan fungera men de tror jag inte på, diciplin är namnet och har man en gång gått upp i vikt kan jag känna att själv diciplin inte finns och då behöver man bättre restruktioner, såsom ett schema, poäng eller kalorier att räkna ex.
 
När jag försökte sluta med godsaker så åt jag desto mer mackor... "för de är ju mat, mat är nyttigt" men all mat är mer eller mindre nyttig. Mackor är inte de bästa allternativet av mat, där är ex ris och kycklingfile bättre. Men vem kan tänka sig att en hel portion mat är "nyttigare" (mindre kalorier) än vad "ett par mackor är"
Men det är sant.
 
Ex1: 2 st lingongrova med 4 skivor skinka bredgott 2 skivor ost är inte en omöjlighet?
Ex2: 1 kycklingfile(125g) 1dl kokt ris wokgrönsaker.
 
Ex1 = 12 pro points
Ex2 = 6 pro points
De är halva värdet och vilket blir man mättast längst på? Kycklingen och riset med grönsakerna.
 
Mackorna för mig va ett mellanmål och en kvällsmacka som oftast slutade i 2 3 kvällsmackor. SÅ var inte så säker på att det är godiset som är boven, maten är i sig en bov.
Att vara försiktig med vid en viktminskning: precis som många påstår :
Godsaker
Chips
Läsk
Mackor
Såser
Färdigrätter, köttbullar, pyttipanna, carbonara ja allt i frysdisken
Alkohol
 
Dessa var och är bovar för mig som gör livet surt ibland. Framför allt en varm lördag kväll när den där kalla ölen i kylen lockar tillsammans med karrén och potatis gratängen och bea såsen. Baguetten som nyss kom ur ugnen.
Ölen som lätt blir fler öl, karrén som äts upp fastän jag är mätt, gratängen som skulle varit lika god som klyftpotatis ist och en gratäng sitter man ofta och "små äter" av. Beasåsen som jag skulle kunna vart utan och gjort en vitlökssås på cream frache vitlök salt och peppar eller varför inte en tzatsiki? Och baguetten? kan man väl vara utan?
Ölen ställer till det här för ju mer öl jag dricker desto sämre kommer jag ihåg vad jag egentligen stoppar i mig... eller? ;) Lite chips frammåt små timmarna, bara en liten poriton till av gratängen som blev över... ja you know.
 
 
Så hörrni skyll inte allt på godiset! Skyll på mackorna ;) Lycka till.
Do a change!
Före och efter bild... kommer här
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela